This is a free Purot.net wiki
  • View:

Jyty

Jyty sometours-konsepti

Lähde SomeTours -matkalle!

JYTY sometours - Jytyn henkilöstön matkailuopintopiirin some-löytöretki


Seikkailu alkaa
Jytyssä on otettu ensimmäiset askeleet sosiaalisen median poluilla ja perustettu Jytyn Facebook-sivut seuraaville ryhmille: Jyty yleinen ja JytyNuoret. Facebookiin on myös annettu henkilöstölle ohjeet. Muun sosiaalisen median käytöstä ei ole ollut juurikaan ohjeistusta liitossa.

Tuntemattomille poluille
Tavoitteena on tutustua somen eri muotoihin sekä tutkia niiden käyttökelpoisuutta liiton sisäisessä ja ulkoisessa viestinnässä, koulutuksessa, jäsenhankinnassa ja edunvalvonnassa. Mahdollisuuksien mukaan sivutyönä muodostuu liiton some-strategia.

Matkan valmistelu
Matkanjohtajina toimivat Sanna Pyysalo ja Olli Järvelä toimeksianatajanaan Opinovi, Studio-projekti. Alustavan matkasuunnitelman työkaluna käytetään GoogleDocs-alustaa, josta suunnitelma siirretään studio_edu.purot.net/jyty -wikiin. Lopullinen matkasuunnitelma tarkentuu vasta ryhmän ensimmäisessä kokoontumisessa.

Matkakertomuksille luodaan oma wiki https://jytyliitto.purot.net/sometours -osoitteeseen, josta muut pääsevät tutkimaan reittimahdollisuuksia omille retkille. Wikiä voidaan aina päivittää matkakokemusten lisääntyessä. Wikeihin luodaan tietty runko, johon matkakertomukset päivitetään.  

Koulutuksen alustavaan suunnitteluun kuuluu:
1) tutustua somen eri muotoihin yleisellä tasolla
2) luoda kartta, jonka mukaan matkustajat suunnistavat (somen kohteet)
Matkakohteet kartalla:
- Naamala (Facebook)
- Sirkkula (Twitter)
- Knoppila (wikit)
- Katsola (Slideshare & Zipcast)
- Elola (Bambuser)
- Mappila (Diigo)
Ryhmän niin päättäessä ja ajan antaessa suoritetaan myös vierailu rajoitetulla rajavyöhykkeellä ja käydään tutustumassa vielä seuraaviin kohteisiin:
- Oppila (Optima)
- Jakola (MS Sharepoint)
3) Luoda tarvittavat sivut matkakertomuksille
4) matkaesitteen luominen (markkinointi)




Matkalle osallistujat
Opintomatkaryhmä perustetaan vapaaehtoisista liiton työntekijöistä.
Toivotaan, että osallistujilla olisi seikkailuhenkeä ja innostusta tutustua uusiin matkakohteisiin. Aikaisempi matkustuskokemus ja atk-kielitaito katsotaan eduksi, mutta ei välttämättömäksi.  kattavasti eri osastoilta.


Opiskelun eteneminen
1. kerta, (1. lähitapaaminen):

- tutustutaan toisiimme

- käydään läpi matkanjärjestäjän ja matkustajien vastuut, oikeudet ja velvollisuudet

- tarkastetaan matkatavarat

- sovitaan miten ja mitä kulkuneuvoja käytämme jatkossa

- päätetään matkakohteet

- tutustutaan alustavasti matkakohteisiin matkanjohtajien johdolla

- määritellään jokaiselle osallistujalle opastehtävä:

* jokainen osallistuja tutustuuu yhteen matkakohteeseen ja suunnittelee kiertoajelun matkakohteessa

- suoritetaan lippujen (käyttäjätunnukset) hankinta

- täytetään TJS:n matkatukianomus

2.-x. kerta,


- kohteen opas ilmoittaa muille osallistujille matkustustavan (paikan)

- tutustutaan matkakohteeseen

(osallistujan valmisteltu kietoajelu)

               - reflrektointia matkakohteesta ja sen  käyttökelpoisuudesta

                            * koulutuksessa (sisäinen k./jäsenk.)

                            * edunvalvonnassa

                            * viestinnässä (henkilökunta/jäsenet/ulkoinen)

                            * jäsenhankinnassa

                            * rekrytoinnissa

- kirjoitetan matkapäiväkirja



x+1. kerta (2. lähitapaaminen)


- Matkapäiväkirjan  valmistelu ym. muut matkan varrella sovittujen tehtävien loppuun saattaminen, karonkka.

 

Kartoitus sosiaalisen median kanavista Jytyn tulevaan käyttöön (Sanna Pyysalo)

Jytyn Facebook-sivut avattiin helmikuussa 2011. Facebook on ollut Jytyn ensimmäinen askel sosiaalisen median viidakossa. Lähtökohtana oli ottaa ensin yksi kanava kunnolla ja perusteellisesti haltuun ja siirtyä sen jälkeen asteittain mahdollisesti hyödyntämään muitakin sosiaalisen median tarjoamia mahdollisuuksia.

Opintopiirin avulla voidaan osallistaa ja sitouttaa Jytyn henkilökuntaa ja ennen kaikkea muitakin kuin viestintäosaston työntekijöitä sosiaalisen median käyttöön ja hyödyntämiseen omassa työssään. Vaikka viestintä ja siten myös sosiaalinen media on pääasiallisesti viestintäosaston vastuulla, on tärkeää, että sosiaalisen median rooli ja mahdollisuudet ymmärretään myös muilla osastoilla ja mahdollisuuksien mukaan myös hyödynnetään näitä mahdollisuuksia.

Käyn tässä suunnitelmassa alustavasti läpi niitä sosiaalisen median palveluja, jotka voisivat tulevaisuudessa mielestäni parhaiten palvella Jytyä.

Facebook

Helmikuussa 2011 avatut Facebook-sivut ovat käynnistyneet melko mukavasti. Sivuille on tullut tykkääjiä, ja päivitystahti on ollut säännöllistä. Lähiaikoina Facebook-sivuja on kuitenkin tarkoitus kehittää entisestään. Tavoitteena on esimerkiksi lisätä liikennettä Facebook-sivuilla kilpailujen, testien tms. avulla. Myös vuorovaikutuksen lisääminen on tulevaisuuden haasteita, ja siihen pyritään esimerkiksi ideoimalla Jyty-lehden ja Jytyn Facebook-sivujen keskinäistä vuorovaikutusta.

Twitter

Facebookin ja Twitterin toimintaperiaatteet vaikuttavat jossain määrin samanlaisilta. Koska resurssit ovat rajalliset, toistaiseksi on päädytty ylläpitämään vain Facebook-sivuja, koska kyseessä on selkeästi suositumpi sivusto Suomessa.

Tulevaisuudessa Twitterin käyttöönottoa kannattaa kuitenkin harkita. Twitter tarjoaisi mahdollisuuden nopeaan vuorovaikutukseen. Lisäksi sen päivittämisen voisi todennäköisesti melko hyvin yhdistää Facebookin päivittämiseen.

Wikit

Wiki voisi soveltua henkilökunnan sisäiseen viestintään sekä tiedonhankintaan ja hallintaan.

Blogi

Liiton oma blogi toimisi erinomaisena kanavana tuoda esiin ajankohtaisia, Jytylle tärkeitä asioita, nostaa esiin yhteiskunnallisia keskustelunaiheita ja tuoda niihin oma näkökulma sekä parantaa näkyvyyttä ja profiilia verkossa. Kuten koulutuksessa on tullut ilmi, blogien avulla näkyvyys nousee hakukoneissa, joten senkin vuoksi blogi olisi hyvä lisäkanava viestintään.

Blogia varten voisi koota ringin kirjoittajia, jotka voisivat olla paitsi liiton toimihenkilöitä, myös esim. luottamusmiehiä tai esim. Jytynuorten edustajia. Blogin näkyvyyttä voisi lisätä entisestään postaamalla blogikirjoitukset Facebookiin.

SlideShare

SlideSharessa voisi jakaa esityksiä, joita on ollut erilaisissa Jytyn koulutuksissa ja valmennuspäivillä. SlideShare lisäisi liiton näkyvyyttä netissä ja sosiaalisessa mediassa sekä antaisi liitolle myös asiantuntijuuden mainetta.

SlideSharen käyttöä tulisi kuitenkin harkita tarkoin. Vaikka tiedon avoin jakaminen on lähtökohtaisesti hieno idea, täytyy kuitenkin pitää mielessä, ettei sen vuoksi menetetä mahdollisuutta antaa jäsenille lisäarvoa. Tällainen lisäarvo on juuri esimerkiksi koulutus.

Ensi alkuun SlideShareen voisi ainakin ladata Jytyn perusesittelyn. Kuten muitakin sosiaalisen median sisältöjä, myös Jytyn SlideShare-sivuja voisi mainostaa Facebook-sivuilla.

YouTube

Tällä hetkellä Jytyllä on YouTubessa yksi video eli taannoisen kampanjakiertueen tv-mainos. Jos videomateriaalia on mahdollista saada tai tuottaa enemmän, kannattaa liitolle luoda oma tili YouTubeen ja ladata videot sinne.

Wikipedia

Wikipediassa on Jytystä jo perustiedot. Nykyisiä tietoja on kuitenkin tarkoitus tarkistaa ja todennäköisesti täydentää.

LinkedIn

LinkedIn on eräs tapa, jolla verkossa ja sosiaalisessa mediassa voi päästä näkyviin ja esitellä liiton toimintaa ja ydinosaamista. LinkedIn-sivuilta voinee lisäksi linkittää muihin sosiaalisen median kanaviin, joissa Jyty on mukana.

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username